Cum functioneaza printarea 3D

În ultimii ani, procedeul de print 3D a devenit din ce în ce mai popular și aproape că nu există om care să nu fi auzit cel puțin odată de această metodă. Deși pare un proces complicat și futurist, principiul de funcționare din spatele imprimării 3D este destul de ușor de înțeles. Iată principalele subiecte ce trebuie aprofundate pentru a putea înțelege cum funcționează printarea tridimensională:

 1. Cum se definește procedeul de print 3D
 2. Etapele procesului de printare 3D
 3. Echipamente folosite
 4. Domeniile în care poate fi folosit procesul de printare 3D

Ce este procesul de printare 3D

Printarea tridimensională este o tehnologie apărută în 1980, atunci când un doctor japonez pe nume Hideo Kodama a realizat primul brevet pentru prototipare rapidă. Din cauză că nu a depus caietul de sarcini în timp util, Kodama nu a reușit să-și înregistreze ideea, fapt ce a întârziat dezvoltarea acestui procedeu până aproape de anii 90.

Inițial, procesul de printare 3D era numit prototipare rapidă, în special datorită faptului că permitea crearea rapidă a diferitor prototipuri ale unor produse. În cazul imprimării tridimensionale, mai multe straturi dintr-un material special se suprapun pentru a crea diferite forme, spre deosebire de metodele tradiționale care presupun tăierea sau forajul materialelor.

Inventarea și dezvoltarea acestei tehnologii a adus multe avantaje în special pentru realizarea prototipurilor, dar tehnologia de print 3D se folosește în multe alte domenii, oferind oamenilor posibilitatea să realizeze forme inedite și să copieze diferite obiecte. Pentru ca procesul de printare 3D să poată avea loc, este nevoie de o imprimantă specială și de materiale specifice.

Etape în procesul de printare 3D

În funcție de scopul pentru care se apelează la procedeul de print 3D sunt necesare diferite etape. Într-un proces complex de imprimare 3D, cele trei etape sunt:

 • Scanarea
 • Proiectarea (3D design)
 • Imprimarea

Scanarea 3D

Acest procedeu se folosește atunci când se dorește realizarea unui obiect care să arate exact ca unul deja existent sau atunci când este nevoie de crearea unei piese lipsă dintr-un ansamblu. Pentru ca procesul de scanare 3D să poată avea loc se folosesc scannere speciale, cu caracteristici diferite în funcție de mărimea obiectelor ce trebuie scanate, de complexitatea situației și alte elemente.

Atunci când scanăm un obiect cu ajutorul unui 3D scanner, aparatul realizează o reprezentare digitală formată dintr-un nor de puncte care vor recrea formele într-un program special.

Proiectarea (3D design)

În etapa de proiectare 3D se pot face mai multe operațiuni, printre care crearea unui obiect tridimensional de la zero, care mai apoi să fie printat sau modificarea unuia scanat în prealabil. Pentru această etapă se folosesc programe specializate și este necesară o pregătire specială pentru a le putea folosi.

Imprimarea 3D

Etapa finală în procesul de printare 3D este imprimarea, adică realizarea propriu-zisă a obiectului pe care ne-am propus să-l creăm. Procedeul de print 3D se realizează cu ajutorul unui 3D printer care, în funcție de tehnologia folosită, poate realiza copii fidele ale celor mai complexe obiecte, de la brelocuri la opere de artă.

Echipamente necesare în procedeul de print 3D

Având în vedere etapele prin care trebuie să trecem pentru a realiza un obiect prin intermediul tehnicii de imprimare 3D, echipamentele de care avem nevoie sunt următoarele:

 • Scanner 3D
 • Software specializat pentru 3D design
 • Computer
 • 3D printer

Scannerul 3D

Un scanner 3D este un aparat care analizează un obiect și creează o copie digitală formată dintr-un ansamblu de puncte. Pe baza datelor colectate de acest echipament tehnologic se pot realiza obiectele prin procedeul de print 3D, după ce sunt introduse într-un program specializat de 3D design.

Echipamentele de 3D scan folosesc tehnologii diferite, fiecare având propria întrebuințare și propriile limite. În acest sens, există două mari categorii de tehnologii folosite la scanare:

 • Scanarea realizată prin contact
 • Scanarea realizată fără contact

În cazul procesului de 3D scan care se bazează pe contact, obiectul este așezat pe un suport special și este atins de anumite componente ale scannerului, care mai apoi transmit datele către computer.

Scannerele care nu se bazează pe contact apelează la diferite principii de funcționare, bazate în principal pe raze x, ultrasunete sau unde laser.

Software-ul folosit pentru 3D design

În cazul în care doriți să creați un anumit obiect tridimensional de la zero, ori să reparați sau modificați unul scanat în prealabil, aveți nevoie de un program special pentru 3D design.  Cele mai populare astfel de programe sunt Autocad, Photoshop CC, FreeCad sau Solidworks. Unele dintre aceste programe sunt gratuite, în timp ce pentru altele este necesară cumpărarea unei licențe. Pentru cei care doresc imprimare 3D în București, cea mai accesibilă metodă este să apeleze la serviciile noastre, întrucât folosim programe profesionale care ne permit să realizăm orice proiect, indiferent de complexitate.

3D printer

Etapa finală în procesul de printare 3D este realizarea obiectului propriu-zis, cu ajutorul unei imprimante 3D care folosește diferite materiale pentru a da viață oricărui proiect. La 3D PrintScan folosim imprimante de cea mai bună calitate, atât de la producători renumiți din industrie, cât și produse de către firma noastră, pe baza unor proiecte recunoscute la nivel internațional.

Domeniile în care poate fi folosit procedeul de print 3D

De la inventarea sa și până astăzi, procesul de printare 3D a avansat foarte mult, permițându-ne acum să realizăm obiecte dintre cele mai diverse, în aproape orice domeniu. Fie că realizăm prototipuri de diferite dimensiuni, brelocuri, machete sau chiar produse alimentare, imprimarea 3D ne vine în ajutor de fiecare dată când ne dorim crearea sau multiplicarea unor obiecte tridimensionale.

Probabil cel mai mare avantaj al acestei tehnologii este acela că permite oamenilor conservarea operelor de artă, prin scanarea lor și prin păstrarea copiilor digitale care pot fi reproduse în orice moment, în cazul în care variantele originale se pierd sau sunt distruse. De asemenea, prin procedeul de print 3D putem repara diferite artefacte fără să afectăm integritatea lor.

Printre cele mai populare domenii în care este folosit acest proces se numără:

 • Inginerie
 • Modelism
 • Arhitectură
 • Design
 • Industria alimentară

Fie că doriți să reparați o componentă a unui ansamblu mecanic sau că aveți nevoie de o figurină pentru un tort, serviciile oferite de 3D Print Scan vă vor ajuta în orice situație! Apelați cu încredere la firma noastră pentru imprimare 3D în București, scanare sau proiectare!