Doctorii coreeni au implantat cu succes un pelvis printat 3D

Dr. Shen Tongya, profesor de neurochirurgie la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud, a implantat cu succes un pelvis printat 3D, unei adolescente care suferea de una dintre cele mai comune tipuri de cancer osos.

Este un singur tratament direct pentru cancerul osos și acela este îndepartarea totală a tumorii, în/și aproape de os. Inițial, Dr. Tongya plănuia să lucreze cu specialiști oncologi și ortopezi pentru procedura chirurgicală. Cu toate acestea, datorită vârstei fragede a pacientei, echipa condusă de Dr. Tongya a ajuns la concluzia că metodele tradiționale de extirpare a tumorilor canceroase la oase ar putea fi nocive și, de asemenea, i-ar putea afecta pacientei mobilitatea.

Căutând metode noi pentru tratarea acestui tip de cancer, Dr. Tongya a decis să folosească tehnologia de printare 3D și să creeze primul pelvis 3D din Coreea de Sud. Datorită pelvisului printat 3D, a redus atât timpul alocat operației chirurgicale , de la 8-9 ore la 6 ore, cât și refacerea pacientei, recuperarea fiind mult mai rapidă față de alte operații de acest gen.

În cadrul unui interviu, Dr. Tongya afirma „Coloana pacientei arată exact așa cum ar trebui, mulțumită protezei 3D implantate. Tânăra a avut o recuperare rapidă iar forma coloanei a fost păstrată.”

Acesta a fost al 2-lea caz major în care s-a folosit tehnologia de printare 3D, începând cu Noiembrie 2014, când s-a printat 3D o proteză din titan pentru pelvis. Avantajele folosirii tehnologiei de printare 3D pentru crearea protezelor sau secțiunilor în timpul operațiilor chirurgicale, sunt flexibilitatea și natura sa customizabilă. În operațiile chirurgicale, de exemplu pentru îndepărtarea tumorilor canceroase sau a implanturilor, care necesită cel putin 8 ore, timpul este crucial. Implanturile 3D ajută chirurgii să creeze perfect „o parte a corpului” care este relativ ușor de înlocuit, și, de asemenea, reduc semnificativ timpul operațiilor chirurgicale.