O noua „specie” de Imprimanta 3D

Un start-up din Seattle, numit GlowForge, a pornit cu ideea de a revolutiona printarea 3D.  Astfel, compania fondata de Dan Shaphiro, a strans 27.9 milioane de dolari numai din pre-orders pentru imprimanta 3D, ceea ce este un record total, surclasand campania de pe Kickstarter a celor de la Pebbel care a strans 20,3 milioane de dolari.

Imprimanta  3D cu acelasi nume, Glowforge, va permite crearea unei mari varietati de elemente de consum din orice tip de material, de la portofele sau genti din piele, la articole de uz casnic din lemn dur sau plastic. Unul dintre marile avantajele ale aceastei imprimante este faptul ca poate folosi orice tip de software. Un utilizator poate proiecta si dezvolta creatia sa direct din browser, tableta, telefon sau PC, ulterior conectandu-se la imprimanta prin Wi-Fi. Acest lucru reduce costurile atat hardware cat si software.

Interfata „one-button” este marea schimbare adusa fata de restul modeleleor de pe piata, fiind exact factorul ce permite utilizarea acestei imprimante de catre oricine orice persoana, chiar si fara cunostinte tehnice. Tot ceea ce trebuie sa faca utilizatorul este sa aleaga un proiect, sa puna  materialul in interiorul imprimantei, iar aceasta va face, in mod automat, un scan 3D, pe baza caruia utilizatorul poate vizualiza produsul finit. De asemenea, are grija in mod automat de aspectul sau alinierea produsului, probleme care apar frecvent la imprimantele curente.

Glowforge este o imprimanta 3D hibrid care taie si decupeaza materiale precum lemn, metal, piatra, hartie, sticla sau tesaturi. Dupa sunt facute partile componente, fiecare piesa este etichetata pentru ansamblarea elementului finit. Cu ajutorul ei, ne putem transforma in micro-producatori, este tipul de productie „just-in-time!”.

Luand in calcul toate aspectele, Glowforge este special conceputa pentru a reprezenta calea de mijloc intre hobby si productia industriala.