Obiecte printate in Spatiu

Printre institutiile care cred cu tarie in viitorul tehnologiei de printare 3D se numara si National Aeronautics and Space Administration (NASA), agentie recunoscuta pentru faptul ca a sustinut intotdeauna inovatiile, fiind in fond cea care a dus primul om pe Luna.

Ei vad aceasta tehnologie influentand viitorul explorarii spatiale prin prisma faptului ca se pot poduce direct in spatiu o multitudine de piese necesare, navele nefiind nevoite sa paraseasca Pamantul incarcate cu piese de care poate nu ar avea nevoie. Daca navele pleaca mai usoare de pe Pamant, inseamna ca pot avea, de exemplu, autonomie mai mare cu aceeasi cantitate de combustibil.

Astfel, prima piesa produsa in spatiu a fost o cheie cu clinchet, fisierul fiind trimis de la sol, iar fabricatia fiind desfasurata integral in spatiu, pe Statia Spatiala Internationala.

Dupa cum declara Niki Werkheiser, persoana responsabila de programul 3-D Printer din cadrul NASA Marshall Space Flight Center, cheia cu clinchet a fost proiectata, a primit aprobarile de siguranta din partea NASA , iar fisierul a fost trimis in spatiu, unde imprimanta a facut cheia in 4 ore, toate aceste procese durand cumulat o saptamana.

Aceasta cheie, impreuna cu celelalte 19 obiecte printate ulterior in spatiu, se vor intoarce la sol pentru a fi analizate prin comparatie cu aceleasi 20 de proiecte printate la sol si pentru a se observa eventuale diferente.

In prezent, obtinerea echipamentelor necesare pe Statia Spatiala Internationala, dar si obtinerea echiapementelor pentru misiunile spatiale planificate pentru urmatorii zeci de ani, poate dura luni sau ani intregi, in functie de programul de aprovizionare. Astfel, capacitatea de la fabrica aceste echipamente la bordul navelor devine cruciala, pentru succesul acestor misiuni.