Obiecte printate in Spatiu

Printre instituțiile care cred cu tărie în viitorul tehnologiei de printare 3D se număra și Național Aeronautics and Space Administration (NASA), agenție recunoscută pentru faptul că a susținut întotdeauna inovațiile, fiind în fond cea care a dus primul om pe Luna.

Ei văd această tehnologie influențând viitorul explorării spațiale prin prisma faptului că se pot poduce direct în spațiu o multitudine de piese necesare, navele nefiind nevoite să părăsească Pământul încărcate cu piese de care poate nu ar avea nevoie. Dacă navele pleacă mai ușoare de pe Pământ, înseamnă că pot avea, de exemplu, autonomie mai mare cu aceeași cantitate de combustibil.

Astfel, prima piesă produsă în spațiu a fost o cheie cu clinchet, fișierul fiind trimis de la sol, iar fabricația fiind desfășurată integral în spațiu, pe Stația Spațială Internațională.

După cum declară Niki Werkheiser, persoana responsabilă de programul 3-D Printer din cadrul NASA Marshall Space Flight Center, cheia cu clinchet a fost proiectată, a primit aprobările de siguranță din partea NASA , iar fișierul a fost trimis în spațiu, unde imprimanta a făcut cheia în 4 ore, toate aceste procese durând cumulat o săptămâna.

Această cheie, împreună cu celelalte 19 obiecte printate ulterior în spațiu, se vor întoarce la sol pentru a fi analizate prin comparație cu aceleași 20 de proiecte printate la sol și pentru a se observă eventuale diferențe.

În prezent, obținerea echipamentelor necesare pe Stația Spațială Internațională, dar și obținerea echiapementelor pentru misiunile spațiale planificate pentru următorii zeci de ani, poate dura luni sau ani întregi, în funcție de programul de aprovizionare. Astfel, capacitatea de a fabrica aceste echipamente la bordul navelor devine crucială, pentru succesul acestor misiuni.