Proiectare 3D
Procedeul de proiectare sau 3D design reprezintă o etapă importantă din procesul de print 3D, întrucât prin intermediul său ideile oamenilor sunt transformate în realitate. Prin proiectare, un obiect tridimensional este transformat într-o reprezentare matematică, cu ajutorul unui program pe calculator. Această reprezentare matematică poartă numele de model digital și este, practic, elementul principal pe care orice 3D printer îl folosește în etapa de printare, pentru a crea un obiect fizic. Pentru a înțelege în amănunt tehnica de proiectare 3D, vom detalia următoarele aspecte:
Modelul tridimensional reprezintă o transpunere digitală a unui obiect, compusă dintr-un număr mare de puncte, distanța dintre ele oferind dimensiunea 3D a imaginii. El poate fi desenat manual, creat pe baza unor algoritmi sau realizat cu un scanner 3D. Fără modelul digital, procedeul de printare 3D nu ar putea avea loc.
Modelele digitale nu sunt folosite doar în procesul de print 3D, ci au numeroase alte întrebuințări. Ele sunt utilizate la crearea efectelor speciale din filme, în generarea graficii jocurilor pe calculator, precum și în industria medicală, în arhitectură sau știință.
Atunci când vorbim despre modele digitale realizate prin 3D design, trebuie să știm că există trei tipuri de modelare:
- Modelare poligonală
- Modelare curbată
- Sculptare digitală
Modelarea poligonală e acel proces în cadrul căruia anumite puncte sunt unite cu ajutorul unor linii, creând un model în formă de poligon. Acesta e cel mai des folosit procedeu de 3D design în prezent, în procesul de print 3D, întrucât este foarte flexibil și poate fi încărcat foarte ușor de către calculator. Dezavantajul său e că nu poate reda suprafețele curbate cu exactitate, întrucât folosește doar forme poligonale unite între ele.
Modelarea curbată se bazează pe o linie curbă care folosește greutatea punctelor ca să redea imaginea obiectului creat prin 3D design. Cu cât un punct e mai greu, cu atât linia curbă va ajunge mai aproape de el. Cu ajutorul acestui procedeu, formele curbate ale obiectelor sunt redate mult mai exact în etapa de print 3D.
Sculptarea digitală este foarte des folosită în procedeul de printare 3D, deși e o tehnică relativ nouă, în comparație cu celelalte. Această metodă se bazează atât pe forme poligonale cât și pe subdiviziuni ale acestora, diferența față de modelarea poligonală fiind aceea că, atunci când distanța între două forme geometrice e prea mare, ele pot fi deformate, simulându-se astfel suprafața dorită.
Prin compararea unui scanner 3D cu o cameră foto, vom observa că ele acționează pe baza unui principiu asemănător, dar între modelul digital tridimensional și o fotografie sunt, evident, foarte multe diferențe. Atunci când vorbim despre un obiect creat prin tehnica de 3D design, spre deosebire de un model bidimensional sau de o fotografie, observăm că acesta, fiind flexibil, redă cu exactitate detaliile și efectele vizuale. Astfel, prin folosirea unei imprimante 3D, putem crea obiecte care să arate exact așa cum ni le-am imaginat.
Procedeul de printare 3D nu s-ar putea realiza cu ajutorul unor modele digitale bidimensionale, întrucât obiectele rezultate nu ar avea volum, ci ar arăta ca niște figurine din carton.
Dacă vrem să înțelegem mai bine rolul tehnicii de 3D design în procesul de print 3D este foarte important să știm cum funcționează mecanismul de printare 3D, începând de la prima etapă și până la ultima.
Prima etapă a procesului de print 3D o reprezintă crearea modelului digital. Acesta poate fi realizat fie prin scanarea unui obiect deja existent, pe care dorim să îl stocăm în mediul virtual sau să îl reproducem, fie prin crearea manuală cu ajutorul unui program specializat de 3D design. În cazul în care alegem scanarea ca să creăm o reprezentare digitală, etapa de proiectare se rezumă la modificarea modelului respectiv, crectarea anumitor defecte sau modificarea unor proprietăți ale obiectului.
După ce se realizează modelul digital, acesta e trimis către 3D printer, care îl transformă în obiect fizic, utilizând diferite materiale, în funcție de scopul său. Deși pare o tehnică futuristă, printarea 3D este accesibilă oricui și foarte multă lume apelează la print 3D în domeniul restaurării operelor de artă, pentru a multiplica obiecte unicat și pentru multe alte lucruri, în diverse domenii de activitate.
Unde se poate realiza proiectarea 3D
Oricine deține un calculator și unul sau mai multe programe specializate de 3D design poate să proiecteze modele digitale. Pentru acest lucru, desigur, este nevoie ca persoana respectivă să aibă cunoștințele necesare cu privire la folosirea programului respectiv. Dacă aveți nevoie de proiectare, scanare sau printare 3D în București, firma noastră vă stă la dispoziție, asigurându-vă de servicii de calitate, care vă vor scuti de costurile pe care le presupune cumpărarea programelor și învățarea tehnicilor de proiectare.
Dacă, totuși, doriți să experimentați și să proiectați dumneavoastră obiectele, atunci puteți să apelați la noi pentru consultanță, pentru a vă retușa modelele digitale sau pentru a vi le transpune în realitate cu ajutorul celor mai performante imprimante 3D. Deținem unele dintre cele mai bune echipamente de imprimare 3D din București, așadar puteți fi sigur că produsul final va arăta așa cum vă doriți.
Fie că sunteți pasionat de 3D design sau designer profesionist care creează modele digitale pentru diferiți clienți, echipa noastră vă stă la dispoziție pentru întreg procesul de printare 3D, de la proiectare/scanare și până la crearea obiectului fizic. Noi vă putem ajuta să îmbunătățiți modelele deja create, să proiectați de la 0 modele digitale și, bineînțeles, să le printați.
Echipa 3D Printare Scanare este formată din profesioniști cu experiență în domeniu, care pun nevoile clienților pe primul loc și își folosesc toată priceperea pentru ca rezultatele să fie întotdeauna la cel mai înalt nivel. Apelând la noi, puteți fi sigur că ideile dumneavoastră vor fi transpuse în realitate exact așa cum v-ați imaginat de la bun început!
Deoarece suntem foarte implicați în tot ceea ce înseamnă print 3D în România, ne dorim ca tot mai mulți oameni să fie interesați de acest fenomen numit printare 3D și să contribuie, împreună cu noi, la dezvoltarea acestei industrii. De aceea, vă oferim informații detaliate cu privire la toate procedeele folosite într-un proces de print 3D, de la prima etapă și până la ultima.